greșelile simple cauzate de notele proaste. Desigur, acesta nu este singurul motiv pentru plagiat. Elevii care se grăbesc să termine o lucrare pot uita să includă citatele necesare. Unii sunt neglijenți. Alții nu înțeleg regulile de citare. Din păcate, câțiva trișează în mod deliberat.
Indiferent de cauză, plagiatul este o încălcare gravă a regulilor academice, atât pentru studenți, absolvenți, cât și pentru profesori. Regulile sunt aceleași pentru toată lumea. Prezentarea greșită a cuvintelor sau ideilor altcuiva ca fiind ale tale constituie fraudă. Este un principiu de bază al integrității academice că atunci când spui că ai făcut singur munca, chiar ai făcut-o. La fel, atunci când te bazezi pe munca altcuiva, o citezi. Când folosești cuvintele altcuiva, le citezi deschis și corect. Când prezentați materiale de cercetare, le prezentați corect și sincer. Citatele, datele, experimentele și ideile altora nu trebuie să fie niciodată falsificate sau distorsionate. Acestea sunt principiile de bază ale onestității academice.
citați munca altora pentru a evita plagiatul
Regulile de citare decurg din aceste principii de deschidere structura lucrare de disertatie și onestitate. Dacă cuvintele sunt ale altcuiva, ele trebuie să fie marcate clar ca citate, fie prin ghilimele, fie prin indentație bloc (pentru ghilimele mai lungi), urmate de o citare într-o notă de subsol, o notă de final sau o notă în text, în funcție de lucrarea dvs. stilul de citare. Nu este suficient să menționezi numele unui autor. Dacă este un citat direct, utilizați ghilimele și o citare completă într-o notă. Dacă este o parafrazare a cuvintelor altcuiva, folosiți propriul limbaj, nu o imitație atentă a lucrării citate și includeți o citare adecvată.
Aceleași reguli se aplică imaginilor vizuale, desenelor de arhitectură, bazelor de date, graficelor, tabelelor statistice, cuvintelor rostite și informațiilor preluate de pe Internet. Dacă folosești munca altcuiva, citează-o. Citează-l chiar dacă crezi că lucrarea este greșită și intenționezi să o critici. Citează-l chiar dacă lucrarea este disponibilă gratuit în domeniul public. Citează-l chiar dacă autorul ți-a dat permisiunea de a folosi lucrarea. Toate aceste reguli decurg din aceeași idee: recunoaște ceea ce iei de la ceilalți. Singura excepție este atunci când vă bazați pe informații cunoscute în mod obișnuit. Când spui că lumea este rotundă, nu trebuie să-l citezi pe Cristofor Columb.
Sancțiunile pentru încălcarea acestor reguli sunt grave. Pentru studenți, aceștia pot duce la cursuri eșuate și chiar la exmatriculare. Pentru profesori, acestea pot duce la retrogradare, pierderea mandatului sau concedierea definitivă. Pedepsele sunt severe, deoarece onestitatea este esențială pentru viața academică și pentru urmărirea cunoașterii.
Trebuie să fiți deosebit de atenți la aceste probleme de citare atunci când utilizați Web-ul. Cercetarea pe internet este foarte eficientă, mai ales atunci când nu trebuie să citiți porțiuni lungi de text. Puteți efectua căutări direcționate extinse, puteți verifica rapid mai multe surse, puteți accesa baze de date sofisticate, puteți face clic pe rezumatele articolelor sau pe propozițiile cheie și apoi puteți trage și plasa material în notele dvs. Asta e totul perfect. De fapt, este adesea cel mai bun mod de a efectua cercetări. Dar este, de asemenea, esențial să fii un bun contabil. Trebuie să folosiți o metodă simplă și consecventă pentru a păstra clar ceea ce a spus un autor și ceea ce ați parafrazat. La urma urmei, trebuie să citați sursele Web așa cum faceți sursele tipărite.
Cel mai simplu mod este să rămâneți cu metoda pe care o utilizați pentru cărțile și articolele tipărite: puneți ghilimele Q în jurul a tot ceea ce trageți și plasați din surse electronice. Puteți completa, dacă doriți, colorând textul autorului în roșu sau albastru sau folosind un font diferit. Doar fii consecvent. În acest fel, nu veți fi confuz în trei sau patru săptămâni, când vă revizuiți notele și vă scrieți lucrarea.
Încă un lucru: asigurați-vă că notați adresa site-ului Web, astfel încât să o puteți cita sau să reveniți la el pentru mai multe cercetări. Doar copiați adresa URL în note. Este probabil o idee bună să includeți și data la care ați accesat-o. Unele stiluri de citare o cer. Dacă articolul apare într-o bază de date și are un număr de identificare a documentului, copiați și acesta. Este foarte util pentru a găsi din nou documentul.
citarea și parafrazarea fără a plagia: un tabel de exemple
Un exemplu simplu poate ilustra cum să citați și să parafrazați corect și cum să evitați unele greșeli comune. Următorul tabel prezintă principalele reguli de citare și onestitate academică, folosind o propoziție scrisă de „Jay Scrivener” despre Joe Blow. Voi folosi nota de subsol 99 pentru a arăta când acea propoziție este citată.